Så lever du mer hälsosamt

Att leva hälsosamt är lättare sagt än gjort. Med bra kosttillskott och en balanserad kost får du i dig vitaminer och mineraler som får dig att må bra. Även träning, sömn och reducerad stress hjälper dig att må bättre.

Sked med kosttillskott med frukt och grönsaker i bakrundenI en tid med mycket stress och många krav är det lätt att glömma bort sitt egna välmående. För att hinna med vardagens bestyr är det många som börjar slarva med kosten, träningen och sömnen. Dessa komponenter är grundläggande för ett hälsosamt liv och därför bör du se över hur ditt liv ser ut. Det går att göra små, men avgörande förändringar som ger ett mer hälsosamt liv.

Få i dig rätt vitaminer och mineraler

Det sägs att du är vad du äter. Om du äter skräpmat eller kost som inte är varierad så kommer du att må därefter. Det är viktigt att du får i dig tillräckligt med näring, vitaminer och mineraler. Ofta är det bra att ta ett kosttillskott som Vitaepro Plus för att säkerställa att du får i dig vad du behöver. VitaePro är Sveriges mest sålda kosttillskott. Det innehåller en unik ingredienssammansättning som är bra för många delar av kroppen, exempelvis:

  • Leder – tack vare ingrediensen Boswellia serrata.
  • Muskler – tack vare grund av vitamin D.
  • Immunsystem & minskad trötthet – tack vare selen samt vitamin B12, C och D.
  • Hjärta – tack vare omega 3-fettsyrorna DHA och EPA.

Kosttillskott fungerar bäst ihop med en balanserad diet med mycket grönt och frukt. Ett kosttillskott ersätter inte näringsrik mat utan bör ses som ett komplement. Vissa personer kan behöva extra tillskott, till exempel på grund av sjukdom eller lågt energiintag. Många äldre personer behöver få i sig extra vitamin D och andra vitaminer.

Träna regelbundet

Daglig motion ger bättre fysisk och psykisk hälsa. Om du rör dig mer kommer du att må bättre, men också minska risken för folkhälsosjukdomar. Motion minskar risken för stress och ångest vilket gör att du kommer att må bättre i din vardag. Kom ihåg att du inte behöver springa maraton eller åka Vasaloppet för att det ska räknas som träning. Det räcker med 30 minuters daglig motion. Det behöver inte vara jobbiga intervaller eller tuffa gympass. En rask promenad, trädgårdsarbete eller en omgång padel är också bra för dig. Det finns många sätt att öka vardagsmotionen. Nyckeln till framgång är att välja en eller flera aktiviteter som du gillar. Om du tycker att det är tråkigt att träna ensam kan du kombinera det med sociala aktiviteter, exempelvis en löptur med en kompis, en tennismatch med din parter eller någon form av gruppaktivitet som involverar rörelse.

Sov tillräckligt många timmar

Slarva inte med sömnen om du vill må bra. Det är lätt hänt att du stannar uppe längre än planerat på kvällen. Kanske är det en spännande serie på TV eller så fastnar du i scrollandet på mobilen. Försök att stänga av skärmarna minst 30 minuter eller gärna en timme före läggdags. Då hinner hjärnan komma till ro innan det är dags att sova. Läs gärna en bra bok innan du somnar. Se till att du sover 7–8 timmar per natt för optimal återhämtning.