Så behandlar du urinvägsinfektion

Smärta när du kissar, blod i urinen eller ont över urinblåsan kan vara tecken på att du har urinvägsinfektion. Om du har blivit sjuk är det betydelsefullt att läsa på om urinvägsinfektion och vad du kan göra för att behandla den. Vanligt är att urinvägsinfektion behandlas med antibiotika.

När du får en bakteriell infektion i urinvägarna har du fått urinvägsinfektion. Ungefär hälften av alla kvinnor drabbas någon gång i livet av urinvägsinfektion. När du har fått urinvägsinfektion finns det olika sätt att behandla den på. Att ta antibiotika är en vanlig behandling mot urinvägsinfektion som är väldigt effektiv. Behandling med antibiotika förkortar ofta sjukdomstiden och kan ge bra smärtlindring. När du tar antibiotika kan du redan inom tre dagar bli bra.

Viktigt att behandla urinvägsinfektion

Ungefär 30 procent av alla som får urinvägsinfektion kan självläka inom en vecka. Ifall du endast har lättare besvär kan du välja att avvakta med antibiotika för att se om du blir bra på egenhand. Det finns receptfria läkemedel som du kan ta vid behov. Det är viktigt att söka hjälp om din urinvägsinfektion inte ger med sig. I värsta fall kan du drabbas av njurbäckeninflammation. Då har du fått en inflammation i njurarna. Har dina symptom inte försvunnit efter en vecka är det en bra idé att söka vård.

Huskurer

Det finns många olika sätt som du kan testa för att lindra symptomen. Om du får några symptom är det i första hand viktigt att börja dricka mycket vätska. Då hjälper du kroppen att skölja igenom blåsan och urinröret. Du kan även använda en värmekudde eller värmedyna om du har smärta i nedre delen av magen.

Förebyggande åtgärder för urinvägsinfektion

Det finns olika saker som du kan göra för att minska risken att få urinvägsinfektion. Att gå på toaletten när du bli kissnödig och inte hålla dig är en bra sak att tänka på. Att du torkar dig framifrån och bak minskar risken att bakterier kommer fram mot urinröret. Efter samlag kan du ta för vana att alltid kissa, då sköljer du bort eventuella bakterier som kan ha förts dit.